Apotheek "de Goublome"
infowachtdienst

Generische Geneesmiddelen

Wanneer een farmaceutisch bedrijf een nieuw geneesmiddel ontwikkelt, wordt dit gedurende een bepaalde periode beschermd door een patent. De producent heeft zo het recht om zijn geneesmiddel exclusief op de markt te brengen. Na deze beschermde periode kan elk ander farmaceutisch bedrijf hetzelfde geneesmiddel produceren en verkopen onder een andere naam. Wanneer de fabrikant bewijst dat dit geneesmiddel evenwaardig is aan het origineel, dan spreekt men van een "generisch" geneesmiddel.

Goed om weten

  • Een generisch geneesmiddel is evenwaardig aan het origineel, dit betekent dat ook de toedieningswijze en de dosering per eenheid identiek zijn en dat de actieve bestanddelen even snel en in dezelfde hoeveelheid vrijkomen in het lichaam.
  • Een generisch geneesmiddel heeft een andere naam en ziet er soms anders uit dan het origineel.
  • Een generisch geneesmiddel wordt net als het klassieke geneesmiddel volgens strenge normen goedgekeurd voordat het door uw apotheker verkocht kan worden.
  • Sinds 1 juni 2001 wordt de terugbetaling van een origineel geneesmiddel waarvoor een generisch alternatief bestaat, verminderd.
  • Enkele farmaceutische firma's hebben de prijs van hun originele geneesmiddelen gevoelig verlaagd, waardoor het prijsverschil soms gering is geworden.

Praktische tips

  • Bekijk samen met uw arts en apotheker of er een generisch alternatief bestaat voor uw klassiek geneesmiddel.
  • Door de grote hoeveelheid generische alternatieven voor bepaalde klassieke geneesmiddelen, kan het zijn dat uw apotheker het gevraagde geneesmiddel niet in stock heeft. Om dat te vermijden kunt u uw arts vragen om op "stofnaam" voor te schrijven.

Meer informatie

 

Een generisch geneesmiddel is evenwaardig aan het origineel en in principe goedkoper