In de Goublome, een rococo monument in Gent
heraldiekhistoriekrestauratierococo
volgendeHistorische nota bij de restauratie van 'De Goublome'
'De Goublome' is een gebouw daterend uit 1747. Het gebouw maakt deel uit van de weinige rococo privaatwoningen die de stad Gent rijk is. Het bijzondere is de rijkheid van de kleine voorgevel die door zijn ornamenten een geweldige status uitstraalt.

De voorgevel is een unieke rococogevel met vijf traveën en twee bouwlagen onder een mansardedak. Hij wordt geaccentueerd door de middentravee, geflankeerd door pilasters met rijke korintische kapitelen. Dit wordt nog meer versterkt doordat deze middentravee één verdieping hoger opgetrokken is. Hier wordt hij geflankeerd door geblokte pilasters met ingediepte schachten en voluutkonsole en is hij bekroond met een driehoekig fronton.

Het jaartal bevindt zich in een fries van het bekronend hoofdgestel met sierlijke trigliefen. De borstweringen zijn versierd met voluptueuse rocailleversering in stuc. Deze werden op verschillende plaatsen bijkomend versierd met bladgoud.

19de eeuwse situatieHet gebouw was vroeger een brouwerij. Op de foto van de 19de eeuwse situatie vindt men op de borstwering in de rocailleversiering dan ook de emblemen terug van de brouwersgilde. Heden zijn de brouwersattributen verdwenen.

De middentravee bevat nog een rondboogvenster met ijzeren leuning en een spiegelvormig zoldervenster. De gekoppelde vensters hebben een consolebekroning op houten makelaar. Het raamwerk is historisch origineel en zeer zeldzaam in de Gentse stad, daterend van 1747 en van uitzonderlijke waarde. Links bevindt zich een rondboogvormige inrijpoort met hol geprofileerd beloop.

bouwaanvraagOp de tekening van de bouwaanvraag is duidelijk te zien hoe de toenmalige gevel was opgebouwd met de deur met oculus. In de 19de eeuw heeft men deze vervangen door een raam. Begin van de 20ste eeuw werd aan het gelijkvloers terug verbouwd teneinde in het pand een apotheek in te richten. Hierbij zijn de 19de eeuwse ramen verwijderd en vervangen door een deuromlijsting die de oorspronkelijke vormgeving sterk benadert, en door hedendaags schrijnwerk.

In het interieur bevinden zich historisch waardevolle ruimten. Op de eerste verdieping : een grote ruimte met fraaie schouwgarnituur en stucplafond, en een kleine ruimte met stucplafond. Op het gelijkvloers : een bureel met unieke schouwgarnituur en fraai stucplafond.

1994, architect Luk Vertongen
(uit het restauratiedossier)